Skip navigation


carfinance

Az utóbbi időben többször változtak a hazai finanszírozás szabályai. A PSZÁF – különösen a bedőlt CHF hitelek hatására – teljesen átalakította a hitelezési piacot. Ma már olyan, mint klasszikus hitel nem létezik. Gépjárművet lehet lízingelni, vagy tartósan bérbe venni HUF, vagy EURO alapon. Ebből is a legnépszerűbb a Forintos nyílt végű pénzügyi lízing.

  • Nyílt végű pénzügyi leasing

    A finanszírozás e formája lehetővé teszi vállalkozóknak és magánszemélyeknek, hogy személyautót lízingeljenek. A ’nyílt végű’ kifejezés ebben az esetben arra utal, hogy a lízingelt autó sorsa a lízingperiódus lejárta után nem meghatározott, a szerződés nem tartalmaz erre vonatkozó megkötéseket. Ezáltal a lízinget igénybe vevő személy szabadon rendelkezhet arról, hogy kinek a tulajdonába kerül az autó.ÁFA-ját is, azonban szigorún olyan arányban, amilyen arányban a járművet üzleti célokra használja. Ebben a konstrukcióban a vállalkozás visszaigényelheti a személyautó vételárának ÁFA-ját, illetve a lízingdíjA finanszírozás e formája lehetővé teszi vállalkozóknak és magánszemélyeknek, hogy személyautót lízingeljenek. A ’nyílt végű’ kifejezés ebben az esetben arra utal, hogy a lízingelt autó sorsa a lízingperiódus lejárta után nem

  • Zárt végű pénzügyi leasing

A zártvégű lízing konstrukció egy olyan ügylettípus, ahol Ön lízingbevevőként meghatározott időtartamra bérbe veszi a gépjárművet a lízingbeadótól, aki megvásárolja azt. A ‘zártvégű’ kifejezés arra utal, hogy a futamidő végén a gépjármű a szerződésben meghatározottan az Ön tulajdonába kerül. Emiatt egy zártvégű lízing szerződés végén minden esetben tulajdonjog átírás történik. Ez a konstrukció már 20-30% önerőtől igényelhető és a futamidő akár 84 hónap is lehet. A törlesztés igénybevehető havi fix vagy limitált törlesztés formájában is.

  • Tartós bérlet

A konstrukció további előnye, hogy a cégautó vételárának ÁFA-ját visszaigényelheti, így a bérleti díj a gépjármű nettó értékből kerül kiszámításra. Ezen felül, 2012. január 1-e óta a bérleti díj ÁFA-ja is elköltségelhető

A tartós bérlet vagy operatív lízing a hazai szabályozás értelmében nem minősül pénzügyi szolgáltatásnak, annak ellenére, hogy a finanszírozás egyik formájának tekintjük. Egy tartós bérleti konstrukcióban a bérleti díjat jogilag teljes egészében egy szolgáltatás ellenértékeként fizeti ki, így az könyvelésében költségként jelenik meg. Ezért is a társas vállkozások kedvelt finanszírozási formája. A bérleti díj mértéke azonos időtartamú lízinghez hasonlítva kedvezőbb, mert a futamidő végén egy majdani piaci értéket tükröző maradványérték kerül beállításra.